image
cta header
Foto

RIJSOORD Historie

Het ontstaan van het dorp Rijsoord gaat terug tot halverwege de 14e eeuw, begonnen als een nederzetting op een strategische plek aan de rivier de Waal. Enkele eeuwen later werd hier generaties lang vlas verbouwd en verwerkt, maar het enige wat je daar nog van ziet is een kunstwerk van ‘Het Vlasjongetje’ in het dorp.

Aan het eind van de 19e eeuw vestigden zich in Rijsoord tal van kunstenaars uit Parijs om de prachtige landschappen in de omgeving te schilderen. Zij kwamen samen in Hotel Wagendorp, waar nu restaurant Ross Lovell gevestigd is. En in datzelfde hotel sliep ook Napoleon ooit nog, toen hij op inspectie in de lage landen was.

Maar zelfs een grootse historische gebeurtenis, als het tekenen van de capitulatie aan de Duitsers is getekend in een schoolgebouw in Rijsoord. In dat gebouw is nu nog een museum gevestigd.

Foto

DORPSKARAKTER Rijsoord nu

Het gemoedelijke dorp maakt inmiddels al meer dan 150 jaar deel uit van de gemeente Ridderkerk. Toch heeft het altijd haar dorpse karakter en de gemoedelijkheid behouden. Er is een basisschool en een kinderdagverblijf en een bescheiden verenigingsleven. Door haar ligging aan de Waal en met het vele groen in de omgeving kun je hier fijn wonen en recreëren. Dat is ook een van de redenen dat veel Rijzoordenaars hun dorp niet snel verlaten, of er na enige jaren weer naar terugkeren.

De meeste voorzieningen vind je in Ridderkerk. Met 10 minuten sta je met je fiets in hartje Ridderkerk of ben je op je school, of sportvereniging. Maar wil je meer beleven, dan ben je zo in Dordrecht of Rotterdam. Er is een goede busverbinding, maar je bent met de auto ook in no time op de snelweg. De fantastische ligging, de groene omgeving en de veilige woonomgeving maken Rijsoord tot een heerlijke plaats om te wonen.

ROUTE

Foto
image